چه کسانی در تیزهوشان قبول می شوند؟
معمولاً کسی در آزمون تیزهوشان قبول میشود که ویژگیهای زیر را داشته باشد.
اهل رقابت باشد
به صورت کلی برای شرکت در آزمون کنکور، تیزهوشان و المپیاد و سایر آزمونهایی که برای تصاحب جایگاه بالاتر باید تلاش کرد، روحیه رقابتی بسیار مهم است. کسی که اهل رقابت باشد، خود را از ابتدا بازنده نمیداند و تلاش وافری برای تحقق تصویر ذهنی خود را بکار میگیرد. پس قدم اول برای شرکت در آزمون تیزهوشان داشتن روحیهی بالا و شجاع بودن است! بسیاری از افراد در مقاطع مختلف زندگی خود اصلاً خود را لایق قرارگیری در سطوح بالاتر نمیداننذ و یا به دلیل راحت طلبی به درجات بالاتر فکر نمیکنند. چنین افرادی حتی حاضر به امتحان کردن شانس خود نیستند و بسیار راحت صحنه را به دیگر رقبا واگذار میکنند. در چنین شرایطی معمولاً شاهد این خواهیم بود که این کوتاه آمدن تبدیل به یک روند تکراری شده و مدام در زندگی فرد تکرار میشود.
این بدان معنا نیست که حتماً فرزند خود را به شرکت در آزمون تیزهوشان اجبار کنید اما باید بدانید که به صورت کلی خوب است در مسیر زندگی دانشآموزی خود خوب است پروژههای بلند مدتی را داشته باشد و قبولی در آزمون تیزهوشان یکی از آنهاست. به صورت کلی و فارغ از نتیجه تحربه شرکت در یک برنامه بلند مدت میتواند برای فرد بسیار مفید باشد. شرکت در چنین برنامههایی باعث میشود که قرد مهارتهای فردی و به خصوص نظم و هدفمندی را در زندگی تجربه کند و در بزرگسالی داشتن چنین پیشینهای برای گامهای بزرگتر میتواند مفید باشد.
با برنامه و منظم باشد
یکی از شاخصههای دیگر منظم بودن است. کسی که میتواند برای یادگیری مطالب فراوانی فراتر از کتاب درسی اقدام کند که دارای برنامه و نظم باشد. بدون نظم و برنامه حتی یک فرد مستعد هم به راحتی از گردونه رقایت کنار میرود. بدیهی است که این نظم و برنامه هر چه قویتر پیگیری شود حتی میتواند نقصان استعداد را جبران کند و در بلند مدت حتی فرد مستعدتری از او بسازد.
علاقهمند به یادگیری باشد
شخصی که علاقهمند به یادگیری ریاضی و یا سایر دروس نباشد در مسیر آزمونهایی نظیر تیزهوشان و المپیاد دچار چالش میشود. بنابراین لازم است که ببینید آیا فرزندتان علاقهای به یادگیری این مطالب دارد یا خیر. مثلاً بعضی دوست دارند هنرمند یا بازاری شوند، این ماجرا اصلاً چیز بدی نیست و باید به سلیقه هر شخص احترام گذاشت حتی اگر فکر کنیم استعداد وافری در زمینه تحصیل دارد. مثلاً از شخصی که علاقهمند به ریاضی نیست و معدل ریاضی پایینی دارد نمیتوان به زور رتبه اول آزمون تیزهوشان ساخت!
تجربه بالایی داشته باشد
تحربه بالا از حل سوالات زیاد بدست میآید. به عنوان مثال کسی که 3650 مسئله تیزهوشانی ریاضی حل کرده است نسبت به کسی که 100 مسئله حل کرده است به مراتب باتجربهتر است. برای رسیدن به این عدد لازم است در طی یکسال روزی 10 سوال تیزهوشانی حل کنید. واضح است که برای قبولی در آزمون تیزهوشان صرف مطالعه کردن کافی نیست و فرد باید سوالات زیادی را حل کند. حل زیاد سوال باعث میشود فرد در مواجهه با آزمون اصلی شانس بیشتری برای دیدن ایدههای تکراری داشته باشد. از طرفی با بالا رفتن تجربه حتی اگر سوال جدید نیز در سر جلسه آزمون ببیند میتواند با رجوع به بانک ایده درون ذهن خود آن را با ترکیب و تجزیه مناسب ایدهها تحلیل کند.
حل زیاد سوال برای هر آزمونی نظیر کنکور، المپیاد و … لازم است اما نکته خاصی که برای آزمون تیزهوشان وجود دارد این است که با توجه به ماهیت خلاقانه این آزمون هیچ آموزشی نمیتواند تمام ایدهها را کامل کند و بخش زیادی از ایدهها را باید در پاسخنامه و تحلیل آزمون یاد گرفت! پیشنهاد ما این است که برای رسیدن به شانس قبولی بالا افراد متانسب با توان خود 2000 تا 5000 تست ریاضی را تحلیل و بررسی کنند.
سرعت را فراموش نکرده باشند
تیزهوشان یک آزمون سرعتی است! پس صرف بلد بودن کافی نیست و باید بتوانید سوالات را در مدت زمان استاندارد مثلاً چیزی حدود 60 تا 80 ثانیه حل کنید! حتی پیشنهاد میشود برای آزمونهای داخل منزل خود استاندارد سخت گیرانهتری مثلاً هر سوال 50 یا 40 ثانیه را اعمال کنید که در شرایط آزمون حتی با افت عملکرد تازه به حد استاندارد اصلی برگردید. به هر حال سرعت عامل مهمی است و باید بتوانید در مدت زمان کمی به سوالات پاسخ بدهید. بدیهی است که شانس قبولی فردی که تمرین زیادی حل کرده نسبت به کسی که فقط مستعد است و کار خاصی نکرده است بالاتر است!
سخت کوش باشند
بدیهی است که برای حل سوالات ایدهای آن هم در زمان کم برای بسیاری از افراد تمرین و ممارست زیادی لازم است. خوب است که در این مسیر هر چه بیشتر سخت کوشی باشید (با رعایت اعتدال؛ یعنی تفریح را کلاً حذف نکنید!) بدیهی است که این سخت کوشی صرفاً برای افراد علاقهمند به این مسیر توجیه دارد و بنابراین افرادی که علاقهمند به این مسیر نیستند، اذیت خواهند شد! شما برای افزایش شانس قبولی خود باید زیاد سوال حل کنید و برای حل زیاد سوال و تحلیل مو به مو باید ممارست داشته باشید!
اهل یادگیری باشند نه حفظ کردن!
نمیشود این همه فرمول را حفظ کرد! پس ما چطور قبول شدیم؟ با فهم عمیقتر کارکرد هر فرمول! فردی ریاضیات را خوب فهمیده که بتواند هر فرمول کتاب را مجدداً خودش استخراج و بر روی آن استباط کند! اگر غیر از این باشد، به خاطر سپردن حجم ریاد فرمولها شما را کلافه کرده و ممکن است در سر آزمون نتوانید از آنها استفاده کنید. یکی از راههای درک عمیق کارکرد فرمول فهم دقیق اثبات آن و یکی دیگر حل سوال به کمک آن است!
کلاس آمادگی تیزهوشان کوشیار
من حسین بهمن آبادی برای شرکت در این مسیر در کنار شما هستم! برای شرکت در کلاس با شماره 09364166626 تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید