منابع المپیاد فیزیک | مکانیک
مکانیک ؛ علم بررسی حرکت و تحلیل قوای منجر شده به حرکت است. در این علم شما میآموزید که برای حرکت یا سکون اجسام رابطه بنویسید و از درون این روابط تغییرات مد نظر در سرعت یا مکان جسم را محاسبه کنید. این نوشته منابع مکانیک برای المپیاد فیزیک را به شما معرفی میکند.
منظور از مکانیک در اینجا ، دو مبحث سینماتیک و دینامیک بوده و منابع اصلی آن را کتب ” مکانیک تحلیلی ” تشکیل میدهند.
مکانیک تحلیلی از شاخههایی است که برای درک مراتب بالای آن به حساب دیفرانسیل و انتگرال دارید. علاوه بر این ” ریاضیات چند متغیره و برداری ” نیز از جمله مباحث لازم برای سطوح بالای این علم هستند.
در زیر به چند عنوان کتاب برای درک مکانیک تحلیلی اشاره میکنیم ( ترتیب از کتب برای شروع کنندگان تا کتب برای مخاطبان حرفهای ، از آسان به سخت ! )
فیزیک پایهی بلت ، جلد اول
برای خواندن این کتاب به ریاضیات سطح بالا نیاز چندانی نیست و بدون مشتق و انتگرال هم کار شما راه میافتد!
فیزیک هالیدی ، جلد اول
با استفاده از مشتق و انتگرال سعی شده تا دید بهتری نسبت به مسائل داشته باشید و هم چنین این کتاب مرجع آموزش فیزیک 1 دانشجویان کارشناسی علوم پایه و مهندسی در اکثر 2دانشگاهها میباشد. ترجمهی دکتر خرمی از جملهی بهترین ترجمههای فارسی این کتاب است.
مکانیک تحیلی کلپنر
این کتاب با یک نثر روان و مناسب شما را گام به گام با مباحث سینماتیک و دینامیک آشنا میکند.
مکانیک تحلیلی فولز
یکی از مراجع درس “مکانیک تحلیلی” دانشجویان رشتهی فیزیک است. فصل اول این کتاب آنالیز برداری مورد نیاز مکانیک را بسیار خوب توضیح داده است.
مکانیک تحلیلی ماریون
میتوان به آن سطح بالاتری نسبت به فولز نسبت داد و هم چنین قضایای کاربردی آن هم بسیار روان توضیح داده شده است.
مکانیک تحلیلی مورین
یک کتاب با سطح بالاتر از دو کتاب قبلی که عمدهی تمرکز خود را بر روی مسائل جدید و خلاقانه تر قرار داده است. این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است.
مکانیک، نشر الگو
یک کتاب مسئله محور با رویکرد المپیاد فیزیک ؛ سعی شده تا ایدههای اصلی حل سوالات مکانیک را داشته باشد. ( با این که پوشش خوبی روی مباحث مکانیک دارد ولی برای شروع توصیه نمیشود )
چند نکته :
1- اگر به زبان انگلیسی آشنا باشید ، میتوانید با یاد گرفتن اصطلاحات حوزهی مکانیک ( کمتر از 50 لغت ) از کتابهای انگلیسی که بصورت رایگان در اینترنت موجود است استفاده کنید.
2- سعی کنید کتاب هالیدی و یکی از کتب کلپنر یا فولز را تهیه کنید. هیچ چیز مانند خواندن کتاب نیست!
3- تمامی کتب ذکر شده احتیاج به فهم مشتق و انتگرال دارند. البته این طور نیست که بدون دانستن این ابزارهای ریاضی اصلاً چیزی متوجه نشوید!
4- ما در کوشیار، سعی بر این داریم که مباحث این درس را به صورت مفید و موثر به اشتراک بگذاریم. میتوانید از درسنامههای ما بهره ببرید.
5- لازم به خواندن تمام یک کتاب نیست! مطالب لازم را طی یک پست دیگر به اطلاع می رسانیم.
6- خواندن تمام کتاب ها لازم نیست اما مفید است. یعنی وقتی که مثلاً مطالب فولز را یاد بگیرید ، اکثر پایهی مکانیک را درک کردهاید ، کتب دیگر به شما دیدهای متنوعی میدهند ولی اساس و بنیان مباحث یکی است.
دیدگاهتان را بنویسید