المپیاد ریاضی
در این نوشته سعی شده تا اطلاعات خوبی در زمینهی المپیاد ریاضی به مخاطبان داده شود.
المپیاد ریاضی چیست؟
یک مسابقهی ریاضی است که در پایههای دهم و یازدهم برگزار میشود. البته سوالات برای همه دانشآموزان دهم و یازدهم یکی است
این یعنی برای هر پایه یک آزمون مجزا وجود ندارد.
چطور در آن شرکت کنم؟
همه ساله نزدیک اواخر فصل پاییز یا اوایل زمستان بخشنامه المپیادهای علمی از طرف آموزش و پرورش به مدارس ابلاغ میشود و به صورت اینترنتی باید ثبت نام کنید.
توصیه میشود برای ثبت نام در روزهای اولیه اقدام کنید.
منابع آن چیست؟
آن طور که در بخشنامه آمده است تسلط بر کتب ریاضی متوسطه دوم ( دبیرستان ) برای شرکت در آن کافیست! اما تا بحال دیده نشده است که
کسی صرفاً با 20 گرفتن در تمام دروس ریاضی، بتواند در المپیاد موفق شود. حداقل ما ندیدیم!
یعنی مباحث جدیدی در آن وجود دارد که در کتب درسی نیامده است؟
خیر! تمام آنچه میآید به کتب درسی مرتبط است ولی نه آن ارتباطی که فکر میکنید! در واقع مدل خاصی از سوالات ریاضی در این المپیاد مطرح میشود.
سوالاتی که قطعاً برای پاسخ دهی به آنها مطالعه و آمادگی چندیدن ماهه لازم است!
اگر یک یا چند نمونه سوال از مراحل اول و دوم المپیاد ریاضی را دانلود کنید، میتوانید بفهمید که سوالات خیلی سخت نیستند.
افرادی مثل بنده که چندین سال سابق تدریس در اردوهای آمادگی المپیاد را دارند، میتوانند یک الگوی پنهان در پس سوالات هر ساله را ببینند.
الگویی که شما هم با تکرار و تمرین بر آن مسلط خواهید شد.
فراموش نکنید که المپیاد یک رقابت پیشرفته است پس زمانی که برای اولین بار است سوالات را میبینید، جا نزنید و نترسید!
آن افرادی که امروزه مدال آوران المپیاد جهانی ریاضی هستند نیز در روز اولی که شروع به مطالعهی ویژه کردند، نمیتوانستند سوالات را حل کنند.
با یک کمال گرایی بیش از حد و نا صحیح راه پیشرفت خود را ، مسدود نکنید.
این مقاله را نیز بخوانید : کمال گرایی و سرگرمی!
مباحث المپیاد ریاضی
این المپیاد چهار مبحث اصلی دارد!
ترکیبیات
جبر
هندسه
نظریهی اعداد
این دسته بندی یعنی در این المپیاد خبری از مشتق ، حساب دیفرانسیل و انتگرال نیست!
هر سوال المپیاد دانشآموزی ریاضی در یک دسته از مباحث فوق قرار دارد، یا مثلاً ترکیب دو دسته است. حالا دید متفاوتی دارید!
یعنی الان میدانید که یک دانشآموز حرفهای شده در المپیاد در گام اول میتواند موضوع یک سوال را تشخیص دهد. وقتی تشخیص داد بر مبنای معلومات آن زمینه
سعی میکند مسئله را حل کرد.
میبینید! فرآیند حل یک سوال برای یک حرفهای آن طور که تصورمیشود نیست! او هم مرحله به مرحله مسئله را میشکافد و پیش میرود.
منابع آموزشی هر مبحث به تدریج برروی سابت کوشیار قرار میگیرد. روزانه سایت را چک کنید.
هرگونه سوال را از طریق تلگرام بپرسید. kooshyar_admin@
راجع به مراحل آن توضیح دهید.
مرحلهی اول این المپیاد حدوداً اواخر بهمن یا اوایل اسفند برگزار میشود. این مرحله را یک آزمون چندگزینهای تشکیل داده است. وقت آزمون معمولاً بین 3 تا 4 ساعت است.
عموماً پاسخ گویی به 10 تا 15 درصد از سوالات کافیست. البته درنظر داشته باشید که با این سطح از معلومات قطعاً مرحلهی دوم قبول نمیشوید ( بنابه تجربه )
یعنی پذیرفته شدن با این میزان از پاسخ گویی حداقلی ( اصطلاحاً کفِ قبولی ، یا نمرهی کفِ قبولی ) صرفاً برای این است که دانشآموزان مناطق محروم، با شرکت کردن در مرحلهی دوم صرفاً یک تجربهی جدیدی داشته باشند و همچنین برای ترویج المپیاد در بین دانش آموزان است.
وگرنه اعضای کمیتهی المپیاد ریاضی نیز میدانند اگر کسی صرفاً بتواند به 10 درصد سوالات پاسخ بدهد شانس زیادی در مراحل بعدی ندارد!
مرحلهی دوم ( که صرفاً برگزیدگان مرحله اول مجاز به شرکت در آن هستند ) در اواخر فروردین و اویل اردیبهشت ماه برگزار میشود.
این آزمون طی دو روز برگزار میشود و در هر روز یک امتحان 4 و نیم ساعته برگزار میشود که 3 سوال دارد.
یعنی سرجمع 9 ساعت آزمون با 6 سوال در 2 روز!
نتایج مرحلهی اول اواخر اسفند یا در تعطیلات نوروز اعلام میشود و نتایج مرحلهی دوم نیز تقریباً اواخر خردادماه
برگزدیگانمرحلهی دوم ( یعنی حدود 60 نفر ) به اردوی تابستانی دعوت میشوند و تقریباً 2 ماه را با معلمان ویژه در تهران تحت آموزش قرار میگیرند. این دوره عموماً رایگان است و خوابگاه و غذا نیز به صورت رایگان به شهرستانیهایی که دور از محل سکونت هستند تعلق میگیرد.
این اردوی تابستانی تحت عنوان مرحلهی سوم برگزار میشود. در این دوره امتحانات و کلاسهای منظمی وجود دارد، اما باید گفت که عموماً در انجا فرصتی برای یادگیری نیست و باید با یک اندوخته خوب علمی وارد این دوره شد.
در پایان به 12 نفر مدال طلا تعلق میگیرد حدود 20 نفر نیز نقره و حدود 20 نفر برنز میگیرند. طلاییها از کنکور معاف هستند و عموماً در رشتههای مرتبط با ریاضی و فیزیک ( مثل مهندسی برق ، کامپیوتر و مکانیک ، ریاضی یا فیزیک ) در دانشگاه شریف پذیرفته میشوند. البته دیده شده که مواردی نیز با طلای المپیاد فیزیک یا ریاضی به رشتهی پزشکی بروند ولی کمی با دردسر اداری و ضمناً این موضوع چون رایج نیست پس روی آن زیاد نمیشود حساب کرد.
موارد خاص و اینچنین بستگی به نظر کمیتههای سازمان سنجش ، وزارت علوم ، وزارت آموزش و پرورش و قدرت چانه زنی باشگاه دانش پژوهان جوان دارد!!!
افرادی هم که مدال نگیرند، صرفاً یک دیپلم افتخار دریافت میکنند و امتیاز خاصی از لحاظ تحصیلات نخواهند داشت. البته مسیر المپیاد آدم قویتری از آنها میسازد.
به بقیهی افراد مدال گرفته نیز سهمیهی 20 درصدی تعلق میگیرد. یعنی اگر فردی با تراز کنکور 10000 جایی قبول شد شما با مدال برنز میتوانید با 8000 قبول شوید.
اصولاً دانشگاههای برترکشور که مقصد دانشآموزان المپیادی برای تحصیلات لیسانس هستند، ظرفیتی تحت عنوان استعدادهای درخشان دارند.
یعنی افزون برچیزی که در دفترچه انتخاب رشته کنکور آمده است.
دانشکدهای مثل مهندسی کامپیوتر یا برق دانشگاه شریف در سالهایی که تقاضای زیادی برای تحصیل المپیادیهای نقرهای با برنزی داشتهاند برخوردهای متفاوتی نشان دادهاند.
یعنی سالی بوده که دانشکدهها از این موضوع سرپیچی نمودهاند و اصلاً کسی را با سهمیهی مدال المپیاد دانشآموزی جذب نکردهاند ، البته بعد ازپیگیری دانشآموزان این موضوع برای دستهای از آنان حل شد.
لازم به ذکر است که اکثر دانشکدهها جذب دانشجویی که قبلاً المپیادی بوده را غنیمت میشمرند و اساساً این دانشجویان از کسانی که صرفاً رتبه برتر کنکور هستند، قویتر به حساب میآیند. ولی خب موارد نادری مثل مورد بالا هم دیده شده است.
این موضوع برای مدال طلا صادق نیست و آنها در تمامی سالها بدون مشکل خاصی قادر به تحصیل بودهاند.
دیدگاهتان را بنویسید